Laddu recept


Laddu recept - terítéken az indiai édesség

Rendszeresen tanulmányozom a Bhagavad Gítát, ami a Mahábhárata része. Ez az ősi eposz egy történeten keresztül magyarázza el a védák tanításait. Olvasmány és hindi sorozat formájában is ismerkedem a történettel, amelyben többször előfordul, hogy az egyik Pándava fivér, Bhíma kedvenc étele a laddu. Annyira sokszor van szó róla, hogy felébredt bennem a kíváncsiság, vajon mi is lehet ez az étel. 

A Laddu recept nyomában

Laddu recept alapja

Ami biztos, hogy ezt édességként fogyasztják. Rengetegféleképpen készül, de az alap laddu recept sárgaborsó (vagy csicseriborsó) lisztet, porcukrot és vajat ír, nagyjából egyforma súlyarányban. 

A laddu recept elkészítése

A hozzávalók közül a lisztet és a vajat edényben tűz fölött felhevítjük és kevergetjük addig, míg a liszt kis színt kap. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a porcukrot. Ahogy kihűl, kis golyókat formázunk belőlük. Díszíthetjük dióval vagy bármi mással. A laddu recept variációknak csak a képzeled szabhat határt 🙂

Sajnos én nem ehetek tejterméket, cukrot pedig egyébként sem fogyasztok, mégis, meg fogom találni a módját, hogy ezeket helyettesítve is elkészíthessem.

Ezen az oldalon találtam egy alap laddu receptet.

Laddu recept variáció
Érdekességképpen pedig, egy szanszkrit nyelvű videóban egy szezámmagos verziót láthatunk. Ez azért tetszik, mivel szanszkritot is tanulok és nagyon jó hallani hétköznapi beszédben is végre, nem csupán a szent szövegekben és mantrákban. Sajnos felirat nincs, így eléggé fülelni kell, hogy megértsünk belőle valamit. 

Ha érdekel a Mahábhárata, és hogy honnan jön ez a laddu recept őrületem, de nincs időd a sorozatot nézni (267 rész), akkor mindenképpen olvasd el összefoglalóimat az egyes epizódokról, ahol nem csupán a történetet foglalom össze, hanem kiemelem a bölcs tanításokat, legfőképpen Krisna tanításait. Kezdd itt. Jó olvasást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések