Laddu recept
Laddu recept - terítéken az indiai édesség
Rendszeresen tanulmányozom a Bhagavad Gítát, ami a Mahábhárata része. Ez az ősi eposz egy történeten keresztül magyarázza el a védák tanításait. Olvasmány és hindi sorozat formájában is ismerkedem a történettel, amelyben többször előfordul, hogy az egyik Pándava fivér, Bhíma kedvenc étele a laddu. Annyira sokszor van szó róla, hogy felébredt bennem a kíváncsiság, vajon mi is lehet ez az étel.
A Laddu recept nyomában
Laddu recept alapja
Ami biztos, hogy ezt édességként fogyasztják. Rengetegféleképpen készül, de az alap laddu recept sárgaborsó (vagy csicseriborsó) lisztet, porcukrot és vajat ír, nagyjából egyforma súlyarányban.
A laddu recept elkészítése
A hozzávalók közül a lisztet és a vajat edényben tűz fölött felhevítjük és kevergetjük addig, míg a liszt kis színt kap. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a porcukrot. Ahogy kihűl, kis golyókat formázunk belőlük. Díszíthetjük dióval vagy bármi mással. A laddu recept variációknak csak a képzeled szabhat határt 🙂
Sajnos én nem ehetek tejterméket, cukrot pedig egyébként sem fogyasztok, mégis, meg fogom találni a módját, hogy ezeket helyettesítve is elkészíthessem.
Ezen az oldalon találtam egy alap laddu receptet.
Ha érdekel a Mahábhárata, és hogy honnan jön ez a laddu recept őrületem, de nincs időd a sorozatot nézni (267 rész), akkor mindenképpen olvasd el összefoglalóimat az egyes epizódokról, ahol nem csupán a történetet foglalom össze, hanem kiemelem a bölcs tanításokat, legfőképpen Krisna tanításait. Kezdd itt. Jó olvasást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése