DÓSÁK, ÍZEK 6. RÉSZ: ALAPÍZEK - ÉDES ÍZ
Dósák, ízek 6.(Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás c. könyve alapján)
Alapízek
Hat rasát, azaz alapízt különböztet meg az ájurvéda, ezek a következők: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar.
Az ételeket az alapján soroljuk be ebbe a hat kategóriába, hogy érzékeinkre milyen hatást gyakorolnak.
Édes íz jellemzői
- Elemei: föld, víz
- Hatása: enyhén hűtő hatású
- Hatása a dósákra: kaphát növeli, vátát és pittát csökkenti
- Súlya: nehéz
- Formái: tiszta: finomított cukor, összetett: összetett szénhidrátok
- Érzelme: szeretet
- Tápértéke: magas
- Feladata: építi, erősíti a szöveteket, nyugtatja a nyálkahártyát, köptető, enyhén hashajtó, ellensúlyozza az égető érzést, elmét lenyugtatja, megelégedettség érzetet ad
- Túlzott fogyasztás esetén: lépet és hasnyálmirigyet károsítja
Megjegyzések
Megjegyzés küldése