DÓSÁK, ÍZEK 6. RÉSZ: ALAPÍZEK - ÉDES ÍZ




Dósák, ízek 6.
(Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás c. könyve alapján)



Alapízek 


Hat rasát, azaz alapízt különböztet meg az ájurvéda, ezek a következők: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar.
 
Az ételeket az alapján soroljuk be ebbe a hat kategóriába, hogy érzékeinkre milyen hatást gyakorolnak.
 

Édes íz jellemzői

 
  • Elemei: föld, víz
  • Hatása: enyhén hűtő hatású
  • Hatása a dósákra: kaphát növeli, vátát és pittát csökkenti
  • Súlya: nehéz
  • Formái: tiszta: finomított cukor, összetett: összetett szénhidrátok
  • Érzelme: szeretet
  • Tápértéke: magas
  • Feladata: építi, erősíti a szöveteket, nyugtatja a nyálkahártyát, köptető, enyhén hashajtó, ellensúlyozza az égető érzést, elmét lenyugtatja, megelégedettség érzetet ad
  • Túlzott fogyasztás esetén: lépet és hasnyálmirigyet károsítja






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések