DÓSÁK, ÍZEK 3. RÉSZ: A PITTA DÓSA






Dósák, ízek 3.
(Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás c. könyve alapján)


A pitta dósa jellemzői


  • Jelentése: az emésztő/epe
  • Feladata: vegyi és anyagcsere folyamatok, az étel és szellemi táplálék megemésztése
  • Elemei: tűz, víz
  • Tulajdonságai: meleg, könnyű, nedves, mozgékony, folyékony
  • Tevékenysége: irányítja az emésztést, hőháztartást, látást; szabályozza az éhség- és szomjúságérzetet; a bőr csillogását, színét, puhaságát adja; megértés, bátorság, intelligencia kialakításában játszik szerepet
  • Székhelye: vékonybél (fő székhely), gyomor, mirigyek, vér, nyirokrendszer, látószerv
  • Túltengés esetén: sárgítja a vizeletet, székletet, bőrt, szemfehérjét, alvási nehézséget, éhséget, szomjúságot, égető érzést okoz.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések